Hurikán Irma s větrem o rychlosti přibližně 250 kilometrů za hodinu minul severní pobřeží Haiti. Silný déšť, který obyvatele ostrova zasáhl, nezpůsobil větší škody. Hlášeni jsou dva zranění.

huriccane"Jsme v pořádku. V tuto chvíli to je pouze normální hurikán," popsal situaci přímo z místa náš spolupracovník Julien působící v Mole St. Nicolas. Napsal také, že lidé ve vesnici byli na případné řádění hurikánu připraveni.

Podle představitelů haitské vlády však většina obyvatel neuposlechla bezpečnostní výzvu k opuštění domovů a setrvala ve svých příbytcích. Do provizorních úkrytů mimo epicentrum hurikánu se vydalo pouze několik desítek lidí. "Dva zranění z vesnice nedaleko Port au Prince přišli k úrazu právě proto, že výzvu neuposlechli. Na jejich dům spadl strom. Měli by být ale opět v pořádku," uvedl haitský ministr vnitra Max Rudolph Saint-Albin na tiskové konferenci bezprostředně poté, co se hurikán vydal od směrem od Haiti. Přesto však přetrvává obava z možných dešťů a následných záplav.

Nyní míří hurikán Irma směrem k americké Floridě.

Na Haiti jsou hurikány poměrně častým jevem, například loni zasáhl ostrov devastující hurikán Matthew, který za sebou zanechal několik mrtvých a velké materiální škody. Haiti tyto škody stále odstraňuje. Podrobnosti o hurikánu Matthew si můžete přečíst zde, zde a zde.