Prozatímní volební rada (CEP) odložila finále prezidentských voleb na Haiti, které byly plánované na 27. prosince. Nový termín nebyl stanoven, volby pravděpodobně proběhnou v lednu 2016. Funkční období současného prezidenta M. Martellyho končí 7. února 2016.

Podnikatel a politický nováček Jovenel Moïse ze současné vládní strany Parti Haitien Tet Kale (Haitská strana holých hlav), pojmenované po lysé hlavě dosluhujícího prezidenta Martellyho, vyhrál první kolo s téměř 33 % hlasů. Bývalý úředník Jude Célestin z Alternativní ligy pro pokrok a emancipaci Haiti, postupuje do finále s 25 % hlasů. Volby mají rovněž obsadit několik zbývajících křesel do obou komor parlamentu a pozice v samosprávách několikaset obcí.

Důvodem odkladu voleb jsou obvinění z volebních podvodů, která mají být prošetřena. Obvinění z manipulací při říjnových volbách zaznívají nejen od poražených kandidátů a stran, ale také od Jude Célestina, který postupuje do druhého kola. Celá situace je zamotaná, protože pětičlennou komisi, která má posoudit čistotu voleb jmenoval současný prezident Michel Martelly. Tedy vůdce nynější vládní strany, která si připsala největší úspěch ve volbách do parlamentu a zároveň její kandidát J. Moïse postupuje do druhého prezidentského kola z prvního místa. „Je to krok správným směrem," řekl Célestin, „ale my potřebujeme vytvoření skutečné a transparentní komise za účasti důvěryhodných haitských institucí pro posouzení voleb."

V prvním kole prezidentských a zároveň druhém kole parlamentních voleb, které proběhlo v říjnu, byla volební účast 18 %. Do 119 členné poslanecké sněmovny se probojovalo 21 stran. Pětinu křesel ovládla současná vládní strana PHTK.

V severní a jižní části Haiti se v důsledku zpochybnění volebních výsledků opět rozšířily pouliční demonstrace a střety mezi politickými frakcemi. Ve městech na severovýchodě země bylo zapáleno několik vládních budov, objevily se hořící barikády a střelba znepřátelených gangů. Většina země, včetně hlavního města Port-au-Prince, však zůstává relativně klidná.

zdroj: Miami Herald, Haiti Libre ad.